Markiz De Sad

Grof Donatien Alfons Fransoa de Sad, poznatiji kao Markiz De Sad, bio je francuski revolucionar, političar, filozof i pisac ali je u istoriji ostao poznatiji po svojim liberalnim seksualnim shvatanjima koja su drastično odudarala od hrišćanskog, katoličnog morala vremena u kome je živeo.

Rođen je 2. juna 1740. godine u Parizu a umro 2. decembra 1814. u francuskom mestu Charenton, Val de Marn. Njegov život bio je obeležen brojnim seksualnim skandalima koji su posebno odisali izopačenošću i zlostavljanjem. Iako je bio niskog rasta, važio je za izrazito fizički privlačnog muškarca koji je na žene onog doba ostavljao fatalan utisak.

U mondenskim krugovima postao je poznat po aferi "Roza Keler", kada je fizički zlostavljao parisku prostitutku. Zbog toga, ali i kasnijeg učešća u tzv. "Marsejskom skandalu" u odsustvu je osuđen na smrt. Naime, 1772. godine Markiz De Sad je bio učesnik orgija sa četiri prostitutke i njegovim ličnim slugom. Tokom ovog događaja, u kome je bilo homoseksualnih odnosa, mučenja i trovanja učesnika De Sad je preživeo zahvaljujući intervenciji francuskog kralja koji ga je pomilovao.

Napisao je više romana među kojima i najpoznatije njegovo delo "120 dana Sodome", izdato 1789. godine, u kome je opisao preko 600 različitih ispoljavanja seksualnog nagona. Poslednjih 11 godina života De Sad je porveo u ludnici u kojoj je i umro u 74. godini života.

Foto: Youtube printscreen / BenhamslibraryPodeli na Facebook!